Νοτης Σφακιανακης

Ο Νότης Σφακιανάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Στα επτά του χρόνια, η οικογένειά του μεταβαίνει στην Κω, όπου ζουν οι συγγενείς της μητέρας του. Εκεί μεγάλωσε ο Νότης, με εξαίρεση κάποια μικρά χρονικά διαστήματα που η οικογένειά του βρισκόταν στη Γερμανία. Από το 1975 έως το 1984 εργάστηκε εκεί ως DJ σε club.Το 1985, άνοιξε ένα δικό του χώρο με ζωντανή μουσική, όπου ο Νότης τραγουδάει για πρώτη φορά επαγγελματικά και παίζει ντραμς. Λίγο αργότερα, τον Αύγουστο του 1985, του γίνεται πρόταση από ένα νυκτερινό κέντρο και έτσι αρχίζει την καριέρα του ως τραγουδιστής. Το 1988, ύστερα από πρόταση κάποιου επιχειρηματία, έρχεται στην Αθήνα. Η συνεργασία τους όμως, ατύχησε και ο Νότης έμεινε στην πόλη χωρίς να γνωρίζει κάποιον που θα μπορούσε να τον βοηθήσει. Λίγο αργότερα, κάνει το ξεκίνημά του στην Αθήνα στο κέντρο ΖΟΡΜΠΑΣ δίπλα στον Γιάννη Ντουνιά, την Αρετή Κυπραίου και άλλους. Το κέντρο ΖΟΡΜΠΑΣ έγινε μετέπειτα KALUA, συμπτωματικά ο Νότης το 1983 ήταν ο πρώτος dj του KALUA στην Κω. Μετά από ενάμιση μήνα, που κράτησε το σχήμα στο ΖΟΡΜΠΑ του κάνουν πρόταση και εμφανίζεται πλάι στην Πόλυ Πάνου, τον Σαλαμπάση, τον Μοναχό και άλλους. Το χειμώνα του 1989 – 1990 τραγουδάει στο νέο STORK πλάι στην Πόλυ Πάνου, τον Σταμάτη Κόκοτα και άλλους.Καλοκαίρι του 1990. Ο Νότης Σφακιανάκης συνεργάζεται με την Ελένη Δήμου στην Θεσσαλονίκη. Εκεί τον ανακαλύπτουν άνθρωποι της δισκογραφίας. Ο Τέρης Σιγανός και ο Άκης Γκολφίδης γίνονται παραγωγοί του δίσκου του. Στην Θεσσαλονίκη όμως, ο Νότης γνωρίζει και τον Κώστα Μπουρμά, διευθυντή τότε της CBS (μετέπειτα SONY MUSIC). Οπότε, τον Ιούνιο του 1991, κυκλοφορεί ο πρώτος του δίσκος, με τίτλο « ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ»Στην Θεσσαλονίκη όμως, ο Νότης γνωρίζει και τον Κώστα Μπουρμά, διευθυντή τότε της CBS (μετέπειτα SONY MUSIC). Οπότε, τον Ιούνιο του 1991, κυκλοφορεί ο πρώτος του δίσκος, με τίτλο « ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ»
Το 1992 ο Νότης Σφακιανάκης παίρνει μεταγραφή για τη MINOS-ΕΜΙ.
Στο τέλος της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του, με τίτλο «ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΠΙΣΤΟΛΙ». Το ίδιο διάστημα ο Νότης εμφανίζεται στο ΔΙΟΓΕΝΗ με τον Λευτέρη Πανταζή, την Άντζελα Δημητρίου και την Αλέξια (Χειμώνας 1991 – 1992). Το καλοκαίρι εμφανίζεται στην Θεσσαλονίκη με τον Βασίλη Καρρά και την Αλέξια.Τον επόμενο χειμώνα ο Νότης εμφανίζεται στο ΣΤΡΑΤΟΣ με τον Άγγελο Διονυσίου και τη Χριστίνα Μαραγκόζη. Απ’ το καλοκαίρι του 1993, ο Νότης Σφακιανάκης εμφανίζεται στο ΒΙΟ – ΒΙΟ μόνος του, σηκώνοντας όλο το βάρος της παράστασης στους ώμους του, όπως κάνει με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα. Το Νοέμβριο του 1993 κυκλοφορεί ο δίσκος του, με τίτλο «ΜΕ ΤΟ Ν ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ Σ». Και το Δεκέμβριο της αμέσως επόμενης χρονιάς κυκλοφορεί ο δίσκος, με τίτλο «ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ».


Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί το «ΕΝΘΥΜΙΟΝ». Ζωντανή ηχογράφηση με μεγάλες επιτυχίες του Νότη Σφακιανάκη, αλλά και τραγούδια που σημάδεψαν σπουδαίοι καλλιτέχνες με τις πρώτες ερμηνείες τους, μέσα από τις οποίες ο καλλιτέχνης τα γνώρισε και τα αγάπησε. Ένας διπλός δίσκος έρχεται να γιορτάσει και να σφραγίσει τα τρία χρόνια αξεπέραστης επιτυχίας του Νότη στο REX, αλλά και τις χιλιάδες στιγμές μοναδικής διασκέδασης και επικοινωνίας που μοιράστηκε με τους φίλους του. Ο δίσκος καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων της τελευταίας δεκαετίας και γίνεται επτά φορές πλατινένιος!1999 – 2000. Ο Νότης Σφακιανάκης εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ, συνεπαίρνει το κοινό και αφήνει τη σφραγίδα του.«ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ». Είναι ο τίτλος του επόμενου δίσκου του. Κυκλοφορεί το Δεκέμβριο του 1999 και περιλαμβάνει πέντε νέα τραγούδια. Πέντε εξαιρετικές στιγμές, από ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, εξασφαλίζουν μια αδιαπραγμάτευτη επιτυχία στον δίσκο, που γίνεται πέντε φορές πλατινένιος!Μάρτιος του 2000. Ο Νότης Σφακιανάκης δίνει αφιλοκερδώς μία συναυλία για ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, για τη στήριξη των παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας. Τη συναυλία παρακολουθούν 17.000 θεατές! Με τα χρήματα που συγκεντρώνονται ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ αποκτά μία κινητή ιατρική μονάδα, και στην τελετή εγκαινίων και παράδοσης της νέας μονάδας, απονέμει στον Νότη Σφακιανάκη αναμνηστική πλακέτα.Μάιος του 2000. Ο Νότης Σφακιανάκης ξεκινάει μία περιοδεία, το πρόγραμμα της οποίας περιλαμβάνει 9 συναυλίες. 4 στην Αυστραλία –δύο στο State Theatre στο Σίδνεϋ και δύο στο Palais Theatre της Μελβούρνης–, και 1 στο Super Bowl του Sun City στο Γιοχάνεσμπουργκ (η μεγαλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ από Έλληνα καλλιτέχνη σύμφωνα με τα στοιχεία του θεάτρου).

Μετά το πέρας των παραστάσεών του στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ, όπου για δεύτερη χρονιά καταρρίπτει το ρεκόρ προσέλευσης κοινού, ο Νότης Σφακιανάκης κυκλοφορεί το Δεκέμβριο του 2001 ένα cd single, με τίτλο «ΤΕΛΟΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ». Το cd single περιλαμβάνει 5 νέα τραγούδια, μεταξύ των οποίων και ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, σε σύνθεση του σημαντικού Τούρκου καλλιτέχνη Fahir Atakoglou. Κι αυτός ο δίσκος κερδίζει την αγάπη του κοινού που τον κάνει 3 φορές πλατινένιο, ταυτόχρονα σχεδόν με την κυκλοφορία του. Με τον «προφητικό» τίτλο «ΤΕΛΟΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ», ολοκληρώνεται και η συνεργασία του καλλιτέχνη με τη ΜΙΝOS–EMI, που διήρκεσε 10 ολόκληρα χρόνια. Ο Νότης, για δεύτερη φορά στην καριέρα του, αποφασίζει να ακολουθήσει τον Κώστα Μπουρμά στη μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο, την UNIVERSAL MUSIC.
Η παρουσία του στην καινούρια δισκογραφική του στέγη εγκαινιάζεται με ένα cd single, το οποίο περιλαμβάνει 5 νέα τραγούδια και έχει τίτλο: «ΑΝΟΙΞΙΣ».
Τον Απρίλιο του 2002 ο Νότης Σφακιανάκης δίνει δύο συναυλίες. Στο WEMBLEY ARENA THEATRE του Λονδίνου και στο ANNEXET THEATRE της Στοκχόλμης πετυχαίνοντας, για μία ακόμη φορά, να σπάσει το ρεκόρ προσέλευσης κοινού!Το Μάιο του 2002 εμφανίζεται στην ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ Θεσσαλονίκης. Στην επιστροφή του ο Νότης ετοιμάζει το νέο του δίσκο, με τίτλο «ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ». Ο δίσκος κυκλοφορεί το Νοέμβριο του 2002 με τρισδιάστατο εξώφυλλο (για πρώτη φορά στην ελληνική δισκογραφία) και 20 νέα τραγούδια. Έντεκα συνθέτες και δώδεκα στιχουργοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στον δίσκο, και σε συνδυασμό με την αξεπέραστη ερμηνεία του Νότη δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα. Ήδη, από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του, το κοινό παθιάζεται με τα περισσότερα από τα τραγούδια και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κάνει το δίσκο δυο φορές πλατινένιο!Παράλληλα (Νοέμβριος 2002) ξεκινούν οι παραστάσεις του Νότη Σφακιανάκη στο ΓΚΑΖΙ, με συνεργάτη τον Γιώργο Μαζωνάκη. Και ο πρωταθλητισμός συνεχίζεται!Το φθινόπωρο του 2003 ο Νότης κάνει εγχείρηση πολύποδα στις φωνητικές του χορδές, γεγονός που τον κρατάει μακριά από τη νυχτερινή Αθήνα, όχι όμως μακριά κι από το κοινό του, αφού δεν παραλείπει να εμφανιστεί επιλεκτικά σε ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές. Το Μάιο του 2004 ο Nότης επιστρέφει στις καλοκαιρινές αθηναϊκές νύκτες, όπου επί 9 χρόνια αφήνει τεκμήρια μιας ανεπανάληπτης σκηνικής παρουσίας! Στα ΑΣΤΕΡΙΑ της Γλυφάδας αποθεώνεται καθημερινά όλο το καλοκαίρι, παρόλο που αρχικά είχε προγραμματίσει ελάχιστες εμφανίσεις! Αυτό που έγινε άμα τη εμφανίσει του στη σκηνή των ΑΣΤΕΡΙΩΝ δεν περιγράφεται…η ατμόσφαιρα ήταν ανατριχιαστική και η λατρεία στο πρόσωπο του Νότη άνευ προηγουμένου.

Comments are closed.